Genellikle işyeri kazaları sonucu ve trafik kazalarında oluşan el yaralanmalarını içerir. Bu yaralanmalar sonucu oluşan damar sinir tendon yaralanmaları elin anatomi ve işlevine göre onarımı yapılır. Fakat bu onarımlar sonrası yaralanmanın büyüklüğüne ve hasara göre işlevin geri dönme oranı değişir. Onarılan elin işlevinin geri kazanılması özellikle hastanın uyumuna ve ameliyat sonrası fizik tedaviye devamına da önemli ölçü de bağlıdır. Sinir hasarlarının geri iyileşip fonksiyon kazanması uzun bir süreçtir (6 ay-1 yıl), hasarın seviyesine göre geri dönüşümsüz de olabilmektedir.

Çoklu parmak kayıpları ve total uzuv kayıplarında mikrocerrahi konusunda tecrübeli bir ekip tarafından ‘replantasyon’ denilen uzvun yerine dikilme işlemi uygulanır. Bu işlem uzvun kemik damar sinir kas gibi tüm yapılarını onarımını içerir. Replante yapılmış organların yerine adapte olması,tutması kopan kısmın ezilmemiş olması ve damar sinir yapılarının ezik ve sünmüş olmamasına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Hastanın sigara kullanıyor olması da replante organın tutma ihtimalini önemli ölçüde düşürür.

*** El yaralanmaları ve diğer vücut bölgelerinin yaralanmalarında oluşan doku kayıpları,kapatılamayan açık yaralar plastik cerrahinin konusudur.Burada rekonstrüktif cerrahi ve rekonstrüktif mikrocerrahi devreye girer. Deri yaması (greft), lokal doku nakilleri ve serbest doku nakilleri ile kapatma aşamalı olarak plastik cerrahın tercihine göre uygulanır.

Bunları dışında yaralanmalar haricinde mevcut olan doğumsal el anomalileri(yapışık parmak,fazla parmak),dupuytren hastalığı ve sinir sıkışma ameliyatları (karpal tünel sendromu) da plastik cerrahinin gerçekleştirdiği el cerrahisi girişimleridir.

Randevu ve İletişim Formu
Bu Yolculuğa Birlikte Çıkalım